Dagopvang voor de kinderen in de gemeenschap

van totaal € 1.000 (6%)

De kinderen in Latijns-Amerika zijn geen uitzondering op de regel; ook voor hun zijn de vroege kinderjaren een belangrijke fase in hun ontwikkeling. Het gebrek aan kwalitatief goede zorg voor de jongste kinderen in de omgeving van onze familiehuizen en hun uitzichtloze situatie zijn een motivatie om ook buiten de muren van de familiehuizen actief te helpen.

Een belangrijk onderdeel van onze missie is dat we de gemeenschap rondom de familiehuizen willen helpen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen die hier opgroeien een veilige thuissituatie hebben en kans op een toekomst door de vicieuze cirkel te doorbreken. Tot op het bot gemotiveerd zijn we gestart met kinderdagopvang voor kinderen uit omliggende dorpen in de landen waar we actief zijn. Zo hopen we structureel bij te dragen aan hun ontwikkeling. En niet alleen de kinderen zijn hiermee geholpen. Ook hun ouders zijn een zorg lichter. In de wetenschap dat hun kinderen overdag veilig zijn, kunnen zij met een gerust hart naar hun werk.

Sam en Emily uit El Salvador
Sam van zeven jaar en zijn kleine zusje Emily van drie zijn de jongste van in totaal zes kinderen. Hun vader en moeder werken beiden hard om hun kinderen te kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. Naar school gaan zit er voor Sam en Emily helaas niet in. Domweg omdat hun ouders zich dit niet kunnen permitteren. Ze kunnen slechts een bedrag opzij zetten om één kind naar school te laten gaan. De andere kinderen helpen hun ouders zo veel mogelijk door op het land te werken en voor elkaar te zorgen zodat hun ouders nog harder kunnen werken. Dit jaar is het leven van Sam en Emily drastisch veranderd; ze kregen de mogelijkheid om naar de dagopvang van NPH te gaan.

‘Een geschenk voor de familie!’, zegt hun moeder zichtbaar opgelucht. ‘De kinderen krijgen les en er wordt overdag goed voor ze gezorgd. Ik zie een grote verandering bij mijn kleintjes. Sam kan schrijven en Emily danst en lacht als ze thuiskomt. Ze krijgen op de dagopvang ontbijt, lunch en gezonde tussendoortjes, iets wat we ze thuis helaas niet kunnen bieden. Wij gaan nu met een gerust hart aan het werk omdat we weten dat er goed voor onze kinderen wordt gezorgd.’ Sam en Emily zijn slechts één voorbeeld van kinderen voor wie echt een verschil maken.

‘Kleine stapjes’, groot gebaar
Nog een mooi voorbeeld uit Honduras: bij Little Steps Daycare krijgen alleenstaande moeders en hun kinderen de kans om kleine stapjes te maken naar een betere toekomst. We maken het de moeders mogelijk om te werken en studeren door goede dagopvang voor hun kinderen aan te bieden. Dankzij dit gemeenschapsproject kunnen kinderen bij hun ouders blijven wonen, maar wordt er overdag toch voor ze gezorgd. Er worden al 138 kinderen op deze manier geholpen. Ze kunnen van 06.30 uur tot 18.00 uur bij de opvang terecht. Maar de kinderen mogen alleen komen als de moeders ook echt gaan werken. Wij proberen deze alleenstaande moeders zoveel mogelijk te ondersteunen met diverse workshops, van onderwijs tot seksuele voorlichting en van koken tot verzorging.

Helpt u mee?
Bent u net zo enthousiast over deze vorm van steun die we in al onze projectlanden willen bieden?
En wilt u kinderen als Sam en Emily en hun moeders helpen?

Uw bijdrage is heel erg welkom!

Danielle Heere

danielle@wereldouders.nl

0356264578

Bekijk alle
€ 10 26-08-2019 | 17:38
€ 50 15-10-2018 | 15:12