Noodhulp St. Damien Kinderziekenhuis Haïti

van totaal € 5.000 (2%)

Het is erg onrustig in Haïti. Sinds woensdag 6 februari zijn er in grote delen van het land gewelddadige protesten aan de gang. De demonstranten eisen het vertrek van president Jovenel Moïse. Hem wordt een gebrek aan leiderschap en corruptie verweten en daarnaast het onvermogen om de huidige situatie onder controle te houden. Ook is een belangrijke reden voor het gewelddadige protest de afnemende waarde van de Haïtiaanse Gourde (valuta in Haïti) en de alsmaar stijgende inflatie. Dit is voor de Haïtianen een zware tegenslag omdat hierdoor alles duurder is geworden; eten, drinkwater, openbaar vervoer, schoolgeld, medicijnen enzovoort!

Door de aanhoudende protesten in Haïti zijn grote delen van het land lamgelegd. De straten zijn erg onveilig en verschillende bedrijven zijn gesloten. Daarnaast zijn verschillende doden en gewonden gevallen. De demonstranten plunderen en steken autobanden en barricades in brand. De politie zet traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. In de hoofdstad Port-au-Prince en in gebieden daarbuiten zijn verschillende buurten onbereikbaar voor verkeer nadat demonstranten wegen hebben geblokkeerd.

Ook het St. Damien Kinderziekenhuis, vlak buiten Port-au-Prince, ondervindt grote problemen door de gewelddadige protesten. In dit kinderziekenhuis, dat in 2006 officieel geopend werd door onze partnerorganisatie NPH en jaarlijks zorg biedt aan 80.000 kinderen en volwassenen, is sinds 7 februari de noodtoestand afgekondigd. Dit houdt onder andere in dat leidinggevend personeel altijd aanwezig is om de boel te coördineren om zo het ziekenhuis 24/7 draaiende te kunnen houden en het overige personeel  24-uurs diensten draait om zo het verkeer te minimaliseren. Zij worden namelijk met de ambulance vervoerd van- en naar het ziekenhuis om zo hun veiligheid te waarborgen.

Als gevolg van deze noodmaatregelen worden de brandstofreserves aangeboord wat onvermijdelijk zal lijden tot transportproblemen. Daarnaast zijn er extra kosten voor het ziekenhuis voor huisvesting en maaltijden voor alle werknemers.

Het St. Damien ziekenhuis staat door deze noodsituatie voor grote uitdagingen en heeft uw hulp dringend nodig om het ziekenhuis draaiende te kunnen houden en zorg te kunnen (blijven) bieden aan Haïtianen in nood!

Help daarom mee en doe een donatie!

 

 

Bron: NPH, Het Laatste Nieuws
Foto's: NPH, Le Nouvelliste Haite

Bekijk alle
€ 50 18-03-2019 | 15:07
€ 50 26-02-2019 | 15:30